Onderhoud instrumenten tijden vakantie

Onderhoud instrumenten tijden vakantie

Krijgt je instrument ook vakantie ?

Prepareer je muziekinstrument dan op de juiste manier zodat het na de vakantie weer bespeeld kan worden.

Onderstaand geldt alleen voor de koperinstrumenten!!:

Neem de ventielen er één voor één uit het instrument. Droog deze af. Controleer of in ieder ventiel een cijfer ingeslagen is (1, 2 of 3) . Wikkel de ventiel in een stuk keukenrol. Dit is ter bescherming van de ventielen. Mocht er geen cijfer op de ventielen staan zijn schrijf dan op het stuk keukenrol het nr zodat je straks weet waar welke ventiel gezeten heeft.

Haal ook de pompen (mits deze te verwijderen zijn) en veeg het vet af. Nu je het instrument toch uit elkaar hebt liggen is dit een moment om het instrument met water door te spoelen of in een bad met badedas (of iets dergelijks) leggen. Nadien het instrument goed doorspoelen. Dit geldt natuurlijk ook voor het mondstuk. Maak de buitenkant met een doek droog.

Leg het instrument weer in het koffer of gig-bag.

Zodra je weer wilt gaan oefenen zul je bij het in elkaar zetten de ventielen moeten oliën en in de juiste volgorde terug moeten zetten. De pompen kun je weer invetten en weer terug plaatsen.

Ga er vooral zelf niet aan sleutelen.

Voor de saxofoon geldt:

Zorg dat het instrument van binnen droog is. Het meeste vocht verzameld zich onder in de bocht van de beker. Door het instrument voorzichtig om te keren loopt het water uit de beker. Verwijder je niet het water dan zal vanuit de binnenzijde het water op de polsters lopen. Deze zullen hierdoor vuil en hard worden waardoor ze niet meer afdichten.

Het mondstuk kan schoongemaakt worden met een zeemleren lapje of een schone zakdoek.

Hier geldt zeker, ga er vooral zelf niet aan sleutelen.

Mochten er problemen zijn dan kun je contact opnemen met Jo Hendrikx of Wim Bremmers.

Reageren is niet mogelijk